Adopteren, werkwijze en procedures

adopteren1We vinden het geweldig als u één van onze honden een thuis wilt geven, want ze verdienen het allemaal, stuk voor stuk! En we weten uit ervaring hoe blij je kunt worden wanneer zo’n hondje, dat lange tijd in een kennel of op straat heeft geleefd, gelukzalig in een warme mand ligt te knorren. Het leven van een thuisloze hond in Roemenië is ellendig en we willen graag dat daar een einde aan komt.

Maar ons doel is niet om zoveel mogelijk honden naar Nederland te halen, maar om adopties te realiseren waar zowel de honden als de mensen gelukkig van worden! We werken daarbij vanuit de simpele filosofie dat geen enkele hond en geen enkele baas hetzelfde is. Behoefte, karakter, wensen en ervaringen zijn allemaal verschillend.

Daarom kunt u bij ons dus niet zomaar even een hondje uitzoeken en ophalen. Voor een goede match vinden we het belangrijk om een beeld te hebben van onze honden en een zorgvuldige adoptieprocedure te hanteren. Hieronder leggen we de stappen uit.

De adoptiehonden

De honden die we naar Nederland halen, komen uit verschillende situaties. Direct van de straat, uit een gemeentelijk asiel of uit een particuliere opvang. In een gemeentelijk asiel zijn de omstandigheden altijd dramatisch slecht, met nauwelijks te eten, veel te veel honden in een kennel en een koude vloer als slaapplek. In een particuliere opvang zijn de omstandigheden natuurlijk beter, maar ook hier leven de honden meestal buiten met alleen een houten hok als schuilplaats. Ze zijn dus niet gewend om in een huis te wonen, tenzij in een ‘vorig leven’.

Adoptiebijdrage

De adoptiebijdrage komt volledig ten goede aan de honden uit Roemenië. We hanteren lagere tarieven voor oude(re) honden en honden met een bepaalde aandoening/beperking, omdat we ook hen graag een kans geven. Dit betekent wel dat de adoptiebijdragen bij lange na niet kostendekkend zijn; we zijn daarom ook afhankelijk van donaties. Van de adoptiebijdragen en donaties worden de volgende kosten betaald:

De adoptieprocedure

Een hond is natuurlijk meer dan alleen die mooie ogen, die guitige snoet. Honden zijn geen kant en klare pakketjes en we vragen u daarom vooraf goed na te denken over de adoptie en over uw verwachtingen van een hond. Want in hun rugzak zit al genoeg narigheid en ze verdienen nu een goed ‘hondenleven’. Ook zal er nog de nodige tijd in de opvoeding moeten worden gestoken. Alleen als u dit alles geen bezwaar vindt, is adoptie een goede beslissing!

Heeft u een hondje gezien dat uw hart heeft geraakt, op onze pagina Adoptiehonden in Nederland? Dan vragen we u om enige informatie te geven over uw woon-, werk- en gezinssituatie via het intake-formulier dat u krijgt toegestuurd. We kijken dan of de betreffende hond in deze situatie zou kunnen passen. U kunt ook het online intakeformulier invullen.

Na de adoptie en registratie

adoptant2Dan houden we graag contact met u!

Wij willen graag af en toe horen hoe het met uw hond gaat, via ons nazorgteam of via onze besloten adoptantengroep op Facebook. Ook voor de vrijwilligers in Roemenië is het heel erg fijn om op de hoogte te blijven. Het is voor hen een grote stimulans om door te gaan met hun reddingswerk!

Ook helpen we u graag bij eventuele opvoedingsperikelen; we hebben in ons nazorgteam de nodige hondenervaring. Verder maken we graag met u de afspraak dat, wanneer u onverhoopt afstand moet doen van de hond, de hond altijd via de stichting herplaatst wordt.

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om honden te registreren bij een databank, bijvoorbeeld de Nationale Databank Gezelschapsdieren. Bij aankomst van de hond in Nederland registreren wij de chip van de hond op naam van de stichting. Bij de adoptie regelen wij dat de de chip op uw naam wordt overgezet.

Tips voor adoptanten

Tips voor de eerste periode met uw adoptiehond, over gedrag en opvoeding en stressvrij wandelen vindt u op onze pagina's Tips voor adoptanten.

Wat adoptanten zeggen...

 

"Omdat Babs bíjna jarig is hebben we een zachte halsband voor haar gekocht. Ze heeft er eigenlijk niet een nodig natuurlijk, omdat we het veiligheidstuigje hebben. Maar zo'n halsband staat ook voor " is van iemand". Soms wordt dat als iets lelijks gezien. Maar voor Babs is het denk ik heel fijn. Want Babs hoort nu bij ons. Het is duidelijk dat Babs een familie heeft!" Marije - adoptant van Babs

---

"Dovi, das zo,n hondje waar alles véél leuker mee is dan alleen, wat zijn we blij met jou..." Lianne - adoptant van Dovi

---

"Mama, het is soms alsof ik droom dat we nu echt een hond hebben... Zo blij met ons blije en allerliefste Roemeentje!" Nicky - adoptant van Gini

---

"Wat zijn ze bijzonder, deze Roemeentjes. Zo puur en authentiek. Nemo is streetsmart en dat is zo leuk! Het meest vertederende is hoe blij hij is met de meest simpele dingen. Hij ontroert ons telkens weer en heeft ons leven zo enorm verrijkt!" Marjon - adoptant van Nemo